Nintendo’s ondergang?

NINTENDO64 HEEFT VAN MIJ EEN GAMER GEMAAKT.  Mario, Zelda.. Pokémon! Hoe gaaf waren die franchises? Unieke characters, unieke verhalen en een unieke stijl zorgden, dankzij Shigeru Miyamoto’s creaties, voor een totaal andere ervaring dan bij andere consoles. Wetende dat Miyamoto dit alles heeft bedacht met eigen ervaringen, dromen en nachtmerries, laat zien dat deze man een genie is.  Gamecube was een mislukking. Nintendo Wii heeft iets voor elkaar gekregen wat niet veel mensen van tevoren aan zagen komen. Waarom denk ik dan dat Nintendo een flinke tegenslag gaat halen bij de WiiU en 3DS? 

Wii heeft een fantastische prestatie geleverd. Een nieuw soort gamer is aan de haak geslagen door een flinke dosis toegankelijkheid. Op het eerste gezicht  is dit een hele slimme keuze geweest. De console heeft met een 95 miljoen verkopen gewonnen van Sony en Microsoft: 65 miljoen (360) en 62 miljoen (PS3). De DS staat zelfs op 151 miljoen en de 3DS op een kleine 17 miljoen verkopen. Leuk al die historische cijfers, maar daar heb je weinig aan. Hoewel Sony en Microsoft wat proberen af te  knabbelen van Nintendo’s ‘nieuwe gamers’ met Kinect, Move en andere casual games, richten zij zich nog steeds op de core. Oké, toegegeven, een uitgebreide core, maar het is nog enigszins hardcore. Hier zie ik dan ook de grootste kansen op lange termijn. Nintendo’s korte termijn strategie (bijna tegenstrijdend) zorgt ervoor dat ze hun core volledig in de steek hebben gelaten. Ze hebben zo duidelijk gekozen voor niet-gamers. Een Nunchuck motion besturing. Niet echt geliefd bij fanatiekere gamers die snakken naar nauwkeurigheid. Die dingen werken nauwelijks, zelfs niet met Motion Plus. Ze zijn enkel bedacht, omdat de nieuwe markt daar nog wel eens geïnteresseerd kon zijn. Gewoon gezellig met vrienden bewegen! De verkopen waren daardoor sky-high, maar er zullen weinigen zijn die ook de WiiU en 3DS gaan kopen. Wat overtuigt een niet-gamer ervan om zijn of haar DS in te leveren én nog eens veel geld uit te geven aan een handheld? Hetzelfde geldt voor de WiiU. Dat deze groep mensen een console heeft gekocht, is al heel wat. Een vervanger gebeurt gewoon niet. De gemiddelde Wii-speler geeft sowieso al veel minder uit dan een 360 of PS3 speler. Logisch ook, want voor  de Wii-gebruiker is het (vaak) om eens een spelletje te spelen en voor de andere gamers is het (vaak) omdat het een hobby is. Of zelfs een passie.

De groep waar Nintendo zich op richt is ook veel sneller geneigd om naar de social en mobile games toe te trekken. Ze spenderen weinig tijd aan gamen en €40 per game en boven €200 aan een console/handheld is dan wel erg duur. Waarom  zouden ze zoveel geld uitgeven, terwijl ze leuke games op social media kunnen spelen of gewoon op hun tablet of telefoon? Browser games worden steeds beter.  Soms zelfs al beter dan console games.

Kortom, Nintendo zal niet ondergaan door de keuze van een niet-loyale doelgroep die door de prijs eerder gaat neigen naar social/mobile games. Wel verwacht ik dat het bedrijf geen succes gaat halen zoals bij Nintendo Wii of DS. Althans, niet op de manier zoals zij dit nu hebben gedaan. Richten op de oude kern van Nintendo-spelers en hardcore gamers van andere consoles kan de redding zijn. Hopelijk kunnen we dan allemaal weer genieten van Nintendo’s beste franchises. Dit betekent ook niet dat iedereen het daarmee eens is, er zijn genoeg bronnen die anders beweren.

Hoe zien jullie Nintendo in de volgende generatie?  

Advertenties

8 gedachtes over “Nintendo’s ondergang?

 1. Ik vrees hetzelfde. Naar wat ik lees is Nintendo van plan om allerlei hardcore games naar de Wii U te brengen (Aliens, Batman), maar zo lang ze met van die rare controllers blijven komen zal de echte gamer weg blijven. Die prefereert een ‘normale’ controller en niet een of ander tablet, waar je half op het scherm en half op je controller moet kijken. Nintendo moet zich met de Wii U gewoon veel meer richten op titels als Mario, Sonic, Zelda, Metroid. Kirby, Star Fox en Donkey Kong. Dat zijn de titels die mij in de eerste plaats naar het gamen toe hebben getrokken en vanwege dat soort titels ben ik bereid een extra console naast mijn PS3 te zetten. Dat zijn ook de enige titels die mij lekker speelbaar lijken met een tablet.

  Leuke blog 😉

  Like

 2. De belofte is inderdaad om het meer hardcore te maken, maar met de controller van de WiiU zie ik dit inderdaad niet gebeuren. De WiiU controller, tablets en telefoons zijn er om tijd te vullen. De handhelds en consoles als Playstation en Xbox (en straks misschien Valve en OnLive) zijn gemaakt voor mensen die het niet doen om tijd te vullen, maar omdat ze er een passie voor hebben.

  Bedankt voor je bericht 🙂

  Like

 3. Goed geschreven. Ik heb wel een vraag: weet je misschien hoe het zit met de aantallen verkochte games? Want de Wii is enorm veel verkocht en Nintendo heeft daar veel geld aan verdiend, maar uiteindelijk lijkt het mij logisch dat de mensen met een 360 en PS3 veel meer games kopen dan Wii bezitters, om redenen die jij in je stuk ook noemt voor het niet kopen van een nieuwe console. Vallen die verschillen mee of is het dan zo dat Microsoft en Sony alsnog dicht in de buurt komen van Nintendo?

  Like

 4. Nintendo Wii heeft ongeveer 800 miljoen games verkocht (jaarrekening 2011 doorgetrokken). Playstation 3 rond de 600 miljoen games (http://www.scei.co.jp/corporate/data/bizdataps3soft_sale_e.htm). Xbox 360 heeft er 450/500 miljoen verkocht (http://www.psuni.com/ps3-software-sales-outstrip-xbox-360s-ps3-attach-rate-up-to-8-1-3807/).

  Per jaar heeft Playstation dus de meest verkochte games, maar dat zegt weinig. Wii Sports werd bijvoorbeeld bij de Wii geleverd en heeft daardoor al 80 miljoen verkopen, de prijzen liggen lager en er zijn heel wat meer Wii’s verkocht. Per persoon wordt dus duidelijk minder uitgegeven.

  Like

 5. Eens. Nintendo maakte met de Gamecube naar mijn mening haar laatste goede console en heeft zich sindsdien niet weten te herpakken. Het bedrijf is de draad behoorlijk kwijt, dat hebben we allemaal wel gemerkt nadat de 3DS zo ontzettend slecht verkocht. Het bedrijf moet dan ook wel met iets nieuws komen, maar na de teleurstellende reacties over de Wii U op de E3 vorig jaar, zal het bedrijf alleen maar meer peentjes zweten. Ik ben benieuwd wanneer Nintendo weer echt iets gaat doen waar gamers blij mee zijn. Ze hebben het zeker in zich, maar het wil maar niet lukken om iets N64-waardigs neer te zetten…

  Like

 6. Leuk geschreven inderdaad. Ik denk dat de verkopen van Nintendo ook een groot gedeelte te danken heeft aan de “piraterij”. Toen men er achter kwam het belachelijk makkelijk was om de Wii om te bouwen begon iedereen de console aan te schaffen, want de startprijs was “slechts” €200 euro en dus veel goedkoper ten opzichte van prijzen die Sony en Microsoft aan het hanteren waren, dat was pas belachelijk hoog. Dus uiteindelijk hoefde je helemaal geen games meer te kopen omdat je deze kon downloaden.

  Als je gaat kijken naar de gelekte line up van die Wii U games dan kan je concluderen dat Nintendo weer achter de feiten aanloopt terwijl de console nog niet eens uit is. Games die al lang uit zijn (voor de pc, ps3 en xbox 360) en tegen de tijd dat de nieuwe hardware weer op de markt is, flink verouderd zal zijn, lijkt wel alsof ze dezelfde strategie aanhouden zoals ze met de 3DS hebben gedaan: “Eerst de rukgames lanceren, en daarna pas onze flagships”. Beetje vreemd niet?

  Zou toch verwachten dat een innovatief gaming bedrijf toch wel vooruit denkt en leert van haar fouten maar helaas is dat niet zo. Nu weer even ademhalen 🙂

  Like

 7. Nee, klopt. Ik had nog niets eens gekeken naar het ombouwen aspect van de Wii. Het lijkt wel alsof ze eerst veilig blijven bij oude successen om vervolgens wat risico in te boeken voor de betere en duurdere games.

  Like

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s