Fanboys zuigen!

IK BEN EEN PLAYSTATION FANBOY. JE LEEST HET GOED: EEN ECHTE FANBOY. Een Playstation fanboy in hart en nieren. Fanboy genoeg om het op ieder  social platform te noemen in mijn biografie, in mijn profiel, in mijn handtekening op fora. Fanboy genoeg om één van mijn eerste blogs te wijden aan dit onderwerp. Fanboy genoeg om deze inleiding te typen in de trein van Haarlem naar Meppel op slecht internet van de Nederlandse Spoorwegen om zometeen te duiken. Fanboy genoeg om mijn Playstation 3 in mijn koffer mee te nemen naar huis met het gevaar dat hij kapot gaat door de trillingen van de stoep om thuis te kunnen spelen (ik woon een half jaar voor stage in Haarlem). Oké, nu ga ik wat te ver. Laat mij uitleggen waarom ik fanboy genoeg ben om al deze dingen voor het merk over te hebben…

Advertentie van generatie 1 in Edge Magazine (via @MindstateNL)

Het logo heeft iets dat zo uniek is, dat je er alleen maar blij van kan worden. Maar daar ga ik natuurlijk niet de fanboy voor uit hangen. Overigens ben ik het niet eens met “it’s more powerful than God” hoor. Ik verloochen mijn Christelijke roots niet (zo goed, Philip?). Zelfs niet voor een Playstation, zo fanboy ben ik dus ook weer niet. Oh, wacht het was een grapje. Sorry, dan heb ik niks gezegd.

Allemaal leuk en aardig, maar waarom ben ik nou echt de fanboy geworden die ik nu ben na de historie van Playstation. Laten we beginnen bij dat ding dat je altijd in je hand hebt. Degene waar ik onlangs een fantastisch rode heb gekocht: de controller.

Alles van de controller is perfect uitgedacht. Mijn handen passen exact om de controller heen en ik hoef nooit onnatuurlijk bewegingen te maken. De PS1 controller, zoals hieronder aangegeven staat, was qua vorming goed. Gelukkig hebben ze vastgehouden aan dit concept. Het was meteen al raak.

   
Conceptvorming Playstation controller

Toegegeven, de Sixaxis was mede door slechte kwaliteit, geen rumble en gewicht (te licht) een enorme afknapper. Dualshock 3 bracht het beste bijeen: het concept, motion, rumble en extra gewicht. Het voelde weer vertrouwd aan. Het voelde eindelijk weer aan alsof ik mijn Playstation gebruikte. Beeld je eens in hoe het zou zijn als Sony de bananenboomerangcontroller had gehouden. Weet je wat nog het leukste is? Of eigenlijk het meest jammerlijke… de motion wordt nauwelijks gebruikt. Hoe gaaf was Resistance: Fall of Man met de motion. Je werd getagd (laserballetje van een buitenaards ras, waardoor alle kogels rechtstreeks naar je toevlogen), moest keihard schudden om eraf te komen én dan nog eens zien te winnen van de ander. Nauwkeurig blijven tijdens het schudden. Spierpijn kreeg je er van, maar oh wat een toevoeging was dat. Exclusives als Killzone, Resistance en Heavy Rain maakten perfect gebruik van deze functie. Helaas dachten andere ontwikkelaars daar anders over. Het idee is in ieder geval fantastisch. Veel beter dan motion controls zonder controller (Kinect), met een nunchuck of de Move. Daar voel ik niets voor en maakt het alleen maar casual. De motion van Dualshock 3 voegt een extra dimensie toe. Daarom is het tof. Het maakt het moeilijker en inspannender.

De exclusives

Met de exclusives kom ik natuurlijk bij het belangrijkste punt dat ik in deze hele blog ga aankaarten. Ik hoef niet alle exclusives te noemen waarom het zo vet is. Het zijn stuk voor stuk toppers. Toppers met unieke elementen. Sony toont durf. Kijk naar Heavy Rain. Daar zat veel geld in, maar zoveel onzekerheid. Resultaat is één van de meest meeslepende games die op een manier gespeeld wordt zoals je een game nog nooit hebt gespeeld. Een filmologische game met 21 einden! Je weet niet wat je mist als je deze nog niet in huis hebt.

God of War is een geniale game. Ik ken geen enkele game die in de buurt komt van de brute gevechten met enorme toffe monsters en vooral goden. Alles is tot in de puntjes gedetailleerd en het bloed spat er vanaf. Het verhaal is niet alleen sterk, maar je zit er direct in. Én je leert nog eens over Griekse goden ook.

Het maakt niet uit welke exclusive je noemt, het heeft een eigen verhaal. Totaal anders. Kijk ook naar LittleBigPlanet. Het is niet hét voorbeeld van een hardcore game, maar het idee erachter is erg leuk. Jij maakt de game met een makkelijke editor. Jij speelt de game met grappige sackboys die je tot in het detail kan customizen. Jij deelt de game met vriendjes en vriendinnetjes en nog belangrijker de rest van de community.

De echte toppers zijn naar mijn idee Killzone en Resistance. Twee zwaar ondergewaardeerde games. Killzone met de superunieke Helghast en het prachtige Helghan. Alles past bij elkaar. Alles is perfect uitgewerkt. Hoe tof is het als je door een oerwoud loopt en allemaal ogen van dieren om je heen ziet in het donker, jou aanstarend? Zó tof is het dat je in het donker loopt en dat de oranje oogjes van de Helghast je aankijken. Wachtend tot je een verkeerde stap zet.

De wereld van Resistance is maar vreemd. Raar uitziende hybride aliens die aan flarden geschoten worden door Nathan Hale. Dat is dan ook niet het vette. Het vette is de epic gevechten met gigantische Chimera, de wapens en ook hier weer de unieke omgevingen. Alles werkt perfect, zelfs in de multiplayer (en dat is vreemd genoeg na zoveel jaar nog steeds maar weinig voorgekomen). De multiplayer had een mooie leercurve, de wapens waren gaaf, de modes waren tof en dit was de perfecte game voor clanwars. Het bevat ook zoveel unieke elementen: wapens die door muren schieten, oververhitting van de Chimera, spijkergranaten, vuurgranaten, tags en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Over Uncharted wil ik niet teveel uitweiden, behalve dat het een prachtige film is die laat zien dat de PS3 superieur is op grafisch gebied (exclusief pc). Je wordt direct in het verhaal gezogen en er zijn een aantal scènes waar ik met kippenvel en een open mond doorheen heb gespeeld. Er zijn er nog zoveel meer, maar dan ben ik na 2000 woorden nog niet klaar…

KOMT NOG!

Ik houd het dan ook niet voor me dat ik enorm uitkijk naar zowel The Last of Us en The Last Guardian. Een zombie-game? Meh, er zijn al teveel games die dit uitgemolken onderwerp gebruiken. Maar is dit dan de eerste zombie-game met een goed verhaal?

WIL IK!

Mijn favoriete game aller tijden is Kingdom Hearts 2. Ik kijk al jaren uit naar deeltje 3, maar hier kunnen jullie meer over lezen in mijn Shut Up and Take My Money Maandag #2 volgende week maandag.

Conclusie

Ik denk dat ik heel kort kan zijn in mijn conclusie. Ik ben deze fanboy geworden omdat Sony zelfs in deze tijden nog durf toont. De enige van de grote drie die dit doet. Unieke characters, settings, muziek, alles. Als je zelfs met genres gaat experimenteren (LittleBigPlanet, The Last of Us en Heavy Rain), verdien je respect. Daar laat de rest het namelijk liggen. Bij Sony heb ik als enige het idee dat ze de boodschap van de reclame ‘Michael’ écht naleven. Het gaat niet alleen om casuals. Ook om de hardcore gamers en die verdienen respect van Drake, Kratos, Solid Snake en alle andere die in de serie aanwezig zijn in de Michael reclame. Om nog even duidelijker te zijn: iedere fanboy is goed. Xbox’ers, Nintendo’ers, PC’ers, zelfs fanboys van die kleine consoles die je wel in de speelgoedwinkel kunt kopen voor 10 euro. Loyaliteit moet beloond worden!

Durf jij ook toe te geven dat je een fanboy bent? Laat het hieronder weten!

Advertenties

9 gedachtes over “Fanboys zuigen!

 1. Ik heb zelf een 360 en een Wii. Ben van geen van beide fanboy. Ik vind het betreurenswaardig dat Microsoft hetzelfde als Nintendo gaat doen, namelijk de “fuck de core, wij willen money” mentaliteit. Wat dat betreft is het jammer dat nou net Microsoft het bedrijf is achter de 360, die gaan nooit doen wat Sony doet, namelijk op de hardcore richten. Sony is de enige die begrijpt dat dit op de lange termijn veel meer oplevert.
  Ik ben wel fanboy van enkele exclusives, zoals Fable en Halo. Fable blijft een beetje mijn serie en Halo is de enige first-person shooter waar ik echt plezier in heb. Gears of War vind ik ook sterk, maar ik denk dat we die toch tot de subtop moeten rekenen.

  Like

  1. I think exclusives are the only thing in cohnsiog and buying consoles.I have 360 and PS3, so the only thing I do is cohnsiog for what console should I buy a multiplatform game 85% I buy it for the 360. What the heck? What kind of a new genre it is?I paid double for identical things? Back in the days when there were Ps2, Xbox, GameCube it was so cool. You know you go to the mall and there are lots of games, and you buy smth for the ps2, xbox and, if it is Mario, for the GameCube.And what about now? You can buy Price Of Persia for the PS3 and Prince Of Persia for 360 (or some other title). I don’t blame Sony or Microsoft, EAs, Activision and etc. for this nowadays it costs a lot to create a great game.But I think that soon enough it’ll be like TVs, Audio Systems or any other home electronics you can get yourself a TV from LG, Sony, Toshiba, etc. they all do only one thing, do it absolutely identical and differ in brand and some minor technology VN:F [1.9.17_1161](from 0 votes)

   Like

 2. Ik word helemaal niet blij van dat logo en ik vind hem ook helemaal niet mooi. De Xbox 360 heeft een veel mooier logo en de controller van de Xbox 360 is ook vele male fijner. Ook heeft de Xbox 360 leukere spellen en is de naam mooier. Tot slot heeft de 360 een veel mooiere menu interface, namelijk het Metro User Interface.

  Like

 3. @ Jelle,

  Hoe kan je Gears of War nou tot de subtop rekenen? Die serie scoort elk deel boven de 9. Wat epic in zo een korte tijd voor franchise heeft opgebouwt is fantastisch.

  Leuk om te lezen hoe de liefde voor het merk Playstation is gegroeid. En je weet wat ze zeggen over liefde he? Het maakt nou eenmaal blind.

  Like

 4. @Anoniem
  Daar ben ik blij om. Zonder soortgelijke fanboys als ik voor Microsoft en Nintendo zou er geen concurrentie zijn en zonder concurrentie wordt een bedrijf nou eenmaal lui.

  @Niels
  Ik weet niet of het blindheid is of gewoon het kunnen accepteren van fouten die een bedrijf maakt, omdat ze zoveel goed hebben gedaan.

  Like

 5. @Anoniem, dat is gewoon wennen de PS controller toen ik de PS3 kocht vond ik de xbox controller ook altijd fijner en wou ik toch eerst de Xbox kopen, ik heb de playstation samen met mijn broer gehaald die zei dat hij geen xbox wou vanwegen de vele minpunten die je bij de PS niet hebt. Bijv. Internet daarmee ben je al goed koper uit. En de xbox controller is ook nog is 10 x zwaarder. naja iedereen heeft zijn eigen mening dus…..

  Like

 6. Ik denk dat exclusives het belangrijkste min of pluspunt is. Ik ben geen fanboy, want ik speel nauwelijks opde XBOX en veel op de PS3. Ik heb een gevoel dat de PS3 exclusives bijzonderder zijn, want Gears of War en Halo zijn heel casual. Uncharted, LitlleBigPlanet en Heavy Rain zijn zo bijzonder en orgineel, dat voor mij qua gamed de PS3 wint. Maar dan nog, ik heb me niet genoeg kunnen verdiepen in XBOX exclusives.

  Ik hoor ook wel eens, de graphics van de XBOX zijn beter. Wat?!? Zeker niet naar Uncharted of Gran Turismo 5 gekeken!

  Online gaat XBOX het winnen, vanwege cross-gamechat, maar ook de veel makkelijkere manier van communiceren. Kosten ga ik even niet meetellen want de PS3 is altijd een stuk duurder geweest.

  Op de PS3 kun je wel buiten gamen om veel meer. Ik heb hem verbonden met mijn NAS, waardoor ik alle films, foto’s en muziek uit mijn bibliotheek kan bekijken en luisteren. Nadeel is dat ondertiteling er standaard ingepropt moet zitten anders werkt het niet. Ook heeft de PS3 sinds kort een hele sterke browser.

  Alles bij elkaar denk ik, maar ik weet het niet zeker, dat de PS3 beter is.

  Like

  1. Who’s Monkeyspoonhead? Not me obvously.Your painssg off you own opinions as facts. Wow you are even more retarded than I thought.You seem to think that a game with an everage score of 85% is a bad game. Wow you are really stupid. Any normal person wouls rather have a game at 85% then no game at all. How many 360 exclusives have a score higher than 90%.Oh let me see. NONE. You are also a retard for mentioning Motorstorm. Firstly not every site has reviewed it because its not out in America till April. Its also now not going to be released in other territories till April because Sony have asked retailers not to sell it because of the recent tragedy in Japan. This is very thoughtful of them and they have also donated 300 million yen to the relief effort. Motorstorm is a completely different type of racer to Forza 4. I don’t know why you slag off LBP either. The reason it is scored highly and is well thought of is because it is an amazing genre defining game. Something that isnt on any other platform.You really don’t know what you are talking about when it comes to Uncharted. You say it is the same game time after time but then think Gears isnt. Uncharted 2 added a lot to the first (which was an amazing game). It added an amazing online mode (while Gears 2 was broken) and U2 still holds the crown for the best graphics in a console game of all time. Both the online and graphics are set to be improved in U3. So I’ve proved you are stupid, ignorant and above all things jealous. I’m looking forward to the 360 exclusives too this year. I’m curious to see how the Gears trilogy ends. But if you own both consoles the exclusives will mostly be on PS3. Socom looks ace and is out soon. So is Infamous 2. There a many good games in various genres.VN:F [1.9.17_1161](from 0 votes)

   Like

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s