Wat zit er achter jouw game tag?

Hoewel het acht jaar geleden niet vaak voor kwam dat console gamers hun console hadden aangesloten op ‘Het Internet’, hebben gamers van deze generatie vrijwel altijd internet beschikbaar. Buiten de irritante n00bs, campers en dat soort schorem, is het fantastisch begrip ‘gamer tag’ ook steeds prominenter geworden. Wat de psychologische betekenis is van jouw online alias, kom je nu te weten. Gratis en voor niets!

Het onderzoek (2007) is gedaan op basis van leaderboards. Wat belangrijk is om in je hoofd te houden, is dat sommige mensen ‘zomaar iets kiezen’, waarbij wel een betekenis achter zit. Hierbij is het verband niet significant genoeg en wordt dit dus aangegeven als onvolledig. Daardoor wordt het niet meegenomen in de resultaten. Of zoals het artikel stelt: “Soms is een sigaar gewoon een sigaar.”   Hieruit kwamen zes categorieën naar voren:

  1. Geweld;
  2. Seks;
  3. 1337speak;
  4. CAPS-lock;
  5. Dieren;
  6. Pop.

Geweld

De meeste online gamers hebben een alias die geweld impliceert. Denk aan namen als: DarkSniper, TasteMyBullets, IKillYourMum, MassMurderer, Headshot, Killer. 

Zitten er dan zoveel psychopaten achter hun televisieschermpje? Nee, het zijn eigenlijk gewoon jongens en meisjes die stoer willen zijn,  maar dat normaal gesproken niet durven. In de buitenwereld conformeert deze groep zich nog meer dan anderen aan de rest om maar niet op te vallen. Over het algemeen zit deze groep dan ook vol met ‘trash talkers’ en ruziemakers, online dan welteverstaan. Dan heb ik het nog niets eens over trolls op fora, maar de mensen die je de huid volschelden door hun headsetje en die je beloven dat ze je op gaan zoeken. Overigens werkt dit wel in de cultuur van de gamers. Dit soort gamers geven toch een betere eerste indruk af. Maar wees eens eerlijk, zou een echte ‘killer’ zichzelf zo noemen?

Namen die ik zelf heb gehad tijdens mijn online jaren: Terror Warrior, Tornado. 

Seks

Deze is eigenlijk wel heel erg grappig. Niet verrassend staan deze mensen bekend als de grootste losers van de online gamers, of eigenlijk van de maatschappij. Ik moet zeggen dat ik het behoorlijk lastig vind om de namen hier te verzinnen, maar ik doe mijn best. Denk aan cliché namen als: Thatswhatshesaid, YourMumIsMyBitch, BackdoorSluts9, Pornstar, Playboy (één van de meest aanwezige denk ik). 

Ook dit zijn mensen die heel erg stoer willen doen en zich voordoen als dat wat zij aspireren: hun ideaalbeeld. Zowel grappig als triest, dat dan wel weer. Combineer het met je grootste fantasie, hoop dat Microsoft of Sony het toelaat en je hebt dé perfecte naam voor deze groep. Eigenlijk geldt voor iedere groep: als iets normaal zou zijn, zou het niet in je opkomen om dat te gebruiken, dus deze mensen vinden het maar al te interessant om iets ondeugends te doen. Grappig toch?

Namen die ik zelf heb gehad tijdens mijn online jaren: Geen.

1337speak

Oh, dus jij gebruikt 1337speak in je naam? Dan wil je blijkbaar doen laten lijken dat je bij een speciale groep hoort, een groep die dingen weet die anderen niet weten. Denk aan namen als: N00813hun73r, S0c137y, H34d5h07, Own3r.

Het grappige aan deze groep is dat ze vaak de jongste gamers zijn (in leeftijd of ervaring) en dat ze liever niet hebben dat anderen weten wat hun naam is. Wat natuurlijk de grootste onzin is. Wie kan bovenstaande namen niet ontcijferen? Uiteindelijk gaat het erom dat ze onderdeel zijn van een groep.

Namen die ik zelf heb gehad tijdens mijn online jaren: Gen1us-1X, Myytr0N.

CAPS-lock

Dit zijn gewoon heel simpel gamers die geen aandacht krijgen. Denk aan namen als: PROGAMER, KILLINGMANIAC, ILOVEPOKEMON,  IDIOT, SUPERMAN. 

CAPS-lock zorgt ervoor dat je naam opvalt. Punt. MAAR het zorgt er ook voor dat je overweldigd bent door de gigantische eenheid, waardoor je de boodschap niet meer leest. Doen ze dit dan expres om dan toch maar aandacht te krijgen? Of doen ze het omdat ze hun naam slecht vinden of ergens anders onzeker over zijn dat ze anderen hun ‘boodschap’ maar niet laten lezen. Beide is mogelijk.

Namen die ik zelf heb gehad tijdens mijn online jaren: Geen.

Dieren

Gamers die dieren gebruiken in hun naam, zijn vaak geobsedeerd door bepaalde kenmerken van dieren. Het grappige is dat ze vaak ook hun speelstijl hebben aangepast aan hun naam (of andersom). Denk aan namen als: CrazyTiger, Elephantia, Python, Wolfmaster, MonkeyBoy. 

Een tijger zal bijvoorbeeld heel sneaky spelen en speelt geruisloos om iemand in de rug te pakken. Een T-rex zou wild als Rambo het slagveld overgaan, zonder angst, om zoveel mogelijk mensen mee te nemen. Een Monkey zal wel heel grappig zijn en richt zich dus iets minder op het gamen zelf.

Namen die ik zelf heb gehad tijdens mijn online jaren: Geen.

Pop

Net als alles wat met ‘pop’ te maken heeft, de naam zegt het al, is de uitleg ook hierbij conformatie. Mensen willen leuk gevonden worden door soortgelijke mensen en daarom pakken ze naam van hun idolen, programma’s, games, etc. Denk aan namen als: Scarface, EricCartman, LadyGaga, PeterGriffin, ColdPlay4life. Maar vergeet niet het conformeren naar non-conformiteit: GothChick.

Tjah, wat is hierover te zeggen? Niet opvallen, maar erbij horen. Dat is het motto van deze groep.

Namen die ik zelf heb gehad tijdens mijn online jaren: Geen.

Dan heb ik alleen een probleem. Ik vind de lijst namelijk niet compleet. Twee van mijn namen kan ik niet plaatsen: Ubiytsa en Schippertie. Mijn huidige en mijn allereerste game tag. Schippertie heb ik destijds gekozen als referentie naar mijn achternaam, gebrek aan creativiteit en het feit dat ik gewoon direct een naam nodig had. Ubiytsa/Ubiy daarentegen heb ik wel de nodige tijd over na moeten denken. Ik wilde mij niet conformeren. Ik wilde een naam die een ander  niet zou hebben, maar ook niet zou begrijpen. De naam Ubiytsa betekent ‘moordenaar’ in het Russisch (correct geschreven: убийца), dus wat dat betreft past hij prima in het deel van geweld. Toch vind ik hem daar niet bijpassen. De betekenis speelt geen enkele rol, het gaat puur om hoe het eruit ziet.

Zal er dan ook nog een groep bij moeten komen die namen gebruikt die niemand begrijpt, zolang het er maar goed uit ziet? 

Advertenties

Een gedachte over “Wat zit er achter jouw game tag?

  1. Hier in Praag kun je de Codex Gigas bewonderen, ik weet niet op welke mainer en hoeveel glas ertussen zit, maar toch Ik ga een dezer dagen (ik woon in Praag) dat boekie toch maar eens bekijken

    Like

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s