Cheaten tijdens het gamen doe je voor de balans

Altijd die vervelende cheaters, die in iedere game weer opduiken. Waarom zijn we idioot genoeg om toch af en toe eens te cheaten? Nee, ik heb het niet alleen over het letterlijke cheaten (gebruiken van cheats, glitches, hacks). Ik heb het ook over wat de gemiddelde gamer onder cheaten kan verstaan: spelen op een manier die moreel gezien niet gewenst is. Oké, dit gaat wel iets te ver, maar je moet  toch wat om het duidelijk te maken.

Iedereen kent ze wel, die cheaters. In Call of Duty zijn het de campers, de Akimbo gebruikers, de leaderboard cheaters, de mensen die Domination spelen zonder één keer een gebied te domineren of nog erger gamers die met z’n tweeën in een hoekje zitten om killstreaks van 100 te halen. In FIFA de ultra-defensieve, counter gamers, die altijd met Barca/Real/etc. spelen en met 1 schot op goal winnen. In Battlefield de engineers die van heel erg ver met een tank lopen te schieten en zich niet mengen in de strijd. In SOCOM II de echte cheaters, waar werelden op z’n kop werden gezet met belachelijke cheats als onzichtbaarheid, auto-aim, snelheid, etc.

Op zich erger ik mij niet zo heel erg aan  echte cheaters. Gewoonweg omdat ik ze eigenlijk niet vaak meer zie (behalve leaderboard cheaters). Maar die immorele cheaters, bah! Dat is voor mij de reden om minder online te gamen. Het is niet dat ik ze niet kan verslaan. Het gaat er meer om dat ze het spel verpesten. Zij stoten anderen weer aan om hetzelfde te doen, waardoor het één dooie en gecontroleerde bende wordt. Heel jammer, heel erg de realiteit. Wat is hier nou de reden van?

Zoals Thomas Hobbes filosofeerde: ieder mens is van nature slecht. Het gaat dan om  de ontwikkeling tijdens de jaren of het uiteindelijk een goed of slecht persoon blijft. Natuurlijk is zowel goed als slecht geen duidelijke lijn, maar laten we er in dit geval vanuit gaan dat het ‘slecht’ is wanneer je anderen wil schaden om er zelf beter vanaf te komen. Zonder richtlijnen, kennis en begrip voor de situatie kunnen cheaters dus nooit worden aangepakt.

Cheaten wordt gedaan vanuit verschillende standpunten. Het kan zijn doordat iemand onzeker is (ook een beetje het verhaal over pesten), het kan gebeuren doordat iemand gewoon in een slecht humeur is of zelfs sociale druk. Nog belangrijker is het feit dat het vaak gebeurt uit het irrationalisme. Het is niet dat de meeste cheaters zoiets hebben van: oh, even afwegen wat de kans is dat ik gepakt word of even nadenken of ik nou wel of niet ga cheaten. Het gebeurt vaak gewoon uit frustratie of de voorbeelden die ik hiervoor gaf. Wat blijkt: de voornaamste reden om vals te spelen is om het spel EERLIJK te maken! Mensen voelen blijkbaar aan dat ze slechter zijn en gebruiken als smoes dat gelijkheid alleen bereikt kan worden als de één op de makkelijkere manier speelt. Zo maak je immers evenveel kans op de winst. EN veel gamers denken dat de andere gamer ook cheat, moreel of letterlijk. Het zorgen voor een eerlijk balans. Dat is voor hen de reden om het ‘dan ook maar te doen’. Oftewel: hoe minder cheaters er zijn, hoe sneller het zal afnemen.

Zolang er geen consequenties aanhangen of de consequenties niet duidelijk zijn, kan je moeilijk verwachten dat mensen gemotiveerd worden om eerlijk te spelen. De meeste valsspelers kennen de consequenties niet of denken daar helemaal niet bij na. Het probleem zit hem eigenlijk ook in het feit dat morele cheats gewoon niet te verbieden zijn. We zullen er maar mee moeten leven en in ons achterhoofd houden dat het een compliment is wanneer mensen gaan cheaten.

Heb jij wel eens gecheat omdat je anders dacht te verliezen?

 

Advertenties

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s