Jeffrey’s conclusie: De gecontroleerde chaos

Niels en ik schrijven beide nog één laatste en concluderende blog post over Japan. Dit is mijn versie. Buiten de posts over de verschillende steden speelt deze meer in op hoe Japan op mij is overgekomen. Ik vind het wel belangrijk dat je weet dat ik dit vanuit mezelf schrijf en dat alles is zoals het op mij overgekomen is. Geen enkele bewering is een feit. De mensen die veel met me discussiëren weten dat ik niet zo blij ben met de huidige situatie en ontwikkelingen in Nederland en daarom vergelijk ik dit graag met wat ik in Japan zag. 

Ik wil graag beginnen met het feit dat Japan mijn ogen heeft geopend. Je weet dat als je open staat voor andere culturen, dat je tijdens intercontinentale reizen heel veel leert. Natuurlijk gebeurt dit ook binnen Europa, maar de cultuur shocks, waar je naar mijn mening het meest van leert, komen hier vrijwel niet voor. Door de Aziatische landen waar ik geweest ben, heb ik veel geleerd over andere religies dan het Christendom. Door Cuba heb ik geleerd wat het communisme  betekent voor mensen daar en zag ik met eigen ogen wat het doet met een land. Het is allemaal interessant en het verrijkt de kijk op de wereld, maar ook die op je eigen land. Japan heeft mij vaak met open mond laten zien wat zij kan. In de blog posts hebben we misschien wat lachwekkend gedaan over Japanezen, maar ik heb diep respect hoe zij het land staande houden. Een aantal voorbeelden wil ik hier bespreken.

Gecontroleerde chaos door aan de groep te denken en niet aan jezelf.

Japan is heer en meester in het controleren van chaos. Metropool Tokio is zoals je waarschijnlijk weet één van de grootste steden ter wereld. De metro en straten zijn drukker dan ik me had durven voor te stellen, sterker nog: Shinjuku heeft het drukste metrostation ter wereld! Wat mij enorm aan het denken heeft gezet is hoe dit allemaal zo in structuur blijft. De metro’s zitten helemaal vol, maar je hoort niemand klagen, iedereen weet wat ze moeten doen en mensen drukken zichzelf overal tegenaan om iemand erin te laten. Mensen stappen de metro uit om anderen eruit te laten. Vergelijk dit met Nederland. Het land waarin iedereen klaagt, want ja, een mening hebben maakt je ‘een persoon’. In de treinen doen mensen alsof ze bijna doodgaan als het druk is in de zomer. Opstaan voor ouderen? Natuurlijk niet! De conducteuren lopen in Japan naar buiten om blinde en oude mensen naar binnen te brengen en zorgen ervoor dat ze op het juiste punt er weer uitkomen. Voor mij was dit echt een openbaring en ik vond het prachtig om te zien. Lonely Planet waarschuwde me al voor het feit dat je constant gaat denken van: “Waarom doen wij dit niet zo in ons eigen land?” Precies, dat gevoel had ik dagelijks.  Soms ben je niet superieur aan de mensen om je heen, wat veel Nederlanders blijkbaar wel denken.

Het volgen van regels.

Betutteling mag voor velen dan een negatieve associatie hebben, in Japan is het misschien wel de kern van de huidige situatie. Overal staan mooie tekeningen met de regels. Hier mag je niet fietsen. Hier mag je niet roken in het openbaar. Hier moet je rijen maken. Hier mogen alleen vrouwen komen. Hier moet je oversteken. Hier mag je geen foto’s maken. Hier mag je niet eten/drinken. Deze lijst gaat bijna oneindig door. Er is duidelijkheid. Japanezen weten waar ze aan toe zijn en vooral ook dat ze zwaar in de problemen zitten als de regels wel overtreden worden. Ik wist dat Japan daar ver in ging, maar wat mij verwonderde is dat iedereen zich eraan houdt. Niemand overtreedt regels. Ik heb in drie weken tijd niemand zien voordringen, niemand troep op straat zien gooien (er staan bijna geen prullenbakken maar zoeken naar troep zal je lang gaan duren), niemand kwaad zien worden, niemand zwart zien rijden. Mochten er geen foto’s gemaakt worden? Niemand deed het (behalve de westerse toeristen natuurlijk en Niels en ik konden dat ook niet altijd laten). Natuurlijk heb je wel wat ondergrondse overtreders en criminaliteit, maar daar merkte ik zelf niets van. En dat niemand kwaad wordt ligt natuurlijk ook deels aan de cultuur waar het tonen van met name negatieve emoties voor enorm veel gezichtsverlies zorgt. Ook nog een mooie is dat ze enorm betrokken zijn bij hun baan. Ze rennen wat heen en weer voor de klanten. Precies zoals het zou horen. Het is leuk om te zien dat regels geaccepteerd worden en dat de structuur die daaruit ontstaat de mensen helpt om een normaal leven te kunnen leiden.

Respect tonen aan de medemens.

Toen ik nog als 10-jarige op judo zat kwam ik natuurlijk wel wat in aanmerking met wat Japanse gewoonten. Één daarvan was het tonen van respect aan je tegenstander door te buigen. Hoewel hier een zwaar hiërarchische ondertoon bij komt kijken (waar ik absoluut niet van houd), vind ik het toch iets moois. Waar je ook klant bent, ze buigen voor je. Soms iets te diep. Kom je ze tegen op rustige stukken, dan volstaat een kleine buiging bij het langslopen als groet. Het is enorm simplistisch, maar het toont respect. In Nederland doen velen dat door ‘u’ te gebruiken, waar vervolgens dan weer niets van gemeend wordt. Ik ben groot voorstander van ‘geen woorden, maar daden’. Nederland is meer van de woorden, Japan meer van de daden. Zeggen dat je iets doet of vindt, staat nog niet gelijk met het daadwerkelijk doen. In Japan lijkt het een gemeende buiging. Althans, kijkend naar het totaalplaatje waar mensen meer aan anderen denken in plaats van alleen aan zichzelf.

Conservatisme is niet negatief. 

Buiten de vele traditionele feesten, zie je veel mensen vasthouden aan hun tradities. Niet alleen bij het dragen van kimono’s, maar ook het bezoeken van de tempels en vast te houden aan traditionele huiselijke inrichting. Op zich is dit niet zo vreemd voor een Boeddhistisch/Shintoistisch land, maar het wordt vooral ook door anderen gerespecteerd. Hier wordt conservatisme vaak als negatief gezien en krijgen Christenen een steeds negatievere klank. Heb je principes? Boeiend, die gooi je toch even overboord om mee te gaan met de progressie.

Maar een land kan natuurlijk niet alleen maar positieve dingen oproepen?

Dat klopt. Japan heeft genoeg eigenschappen die heel erg negatief zijn. Legale kinderporno wat je in simpele winkels gewoon openlijk ziet liggen, de walvissenjachten die maar niet lijken te stoppen en natuurlijk de niet te onderschatten schaamtecultuur met alle zelfdodingen die daaruit voortkomen. Het is geen land waarin ik zou willen wonen. Het is altijd druk in de steden, maar aangezien je die drukte wel drie weken kunt volhouden is het een fantastische afwisseling van je dagelijkse, rustige leven in Overijssel of waar dan ook in Nederland. Nederland heeft genoeg dingen beter geregeld dan in Japan, maar juist daarom zou je verwachten dat het niet zo heel erg lastig hoeft te zijn om te veranderen naar een land die zich onderscheidt met tradities en positieve associaties heeft. Misschien dat je dan nog eens trots kunt zijn om te zeggen dat je uit Nederland komt, zonder te horen te krijgen dat je een drugsgebruikende hoerenloper bent.

Heb jij geen hekel aan betutteling, tradities en het denken aan anderen? Dan is Japan precies iets voor jou en zou  ik het iedereen aanraden om te bezoeken.

Advertenties

4 gedachtes over “Jeffrey’s conclusie: De gecontroleerde chaos

 1. Jongen, wat heb je dat weer mooi gezegd!
  Het lijkt me een geweldig land! Je hebt ons zelfs zonder het zien van de foto ’s al enthousiast gemaakt om ook eens naar Japan te gaan. Nu de foto’s nog! We zijn benieuwd! Komen morgenavond laat thuis, maar gaan er al vanuit dat je niet langer zal kunnen wachten om je foto’s te laten zien. Lijkt me leuk!!!!

  Like

 2. had hem al eerder gelezen maar dacht geef nog even een reactie:) mooi conclusie en inderdaad zoals Anette zei erg leuk geschreven elke x!!!

  Binnenkort maar eens afspreken om foto,s te bekijken:)

  Like

 3. Hee hoj en whallowwwtjes ubiy
  Normaal gesproken lees ik not so much, maar op de one or other way heeft jou story verhaal from the beginning tot het einde mij wel met een wonderbaarlijke miracle aan het lezen gehouden, en dat is toch eigenlijk wel amazing en verbazingwekkend bij elkaar wat je gefikst hebt ubiy =) Ben benieuwd naar je new post. Next time en de volgende keer over film, serie, games of wat iets about your dagelijkse gebeurtenis event? Nou ik wacht wel af en i will be waiting.

  Groetjes from nis.

  Like

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s