De drukte van Mumbai

Het agglomeraat Mumbai is de grootste van India en telt zo’n 16 miljoen inwoners. De stad staat bekend om haar Bollywood, het Brits-koloniale centrum en een sterk contrast van rijk en arm.

Direct wanneer je met het vliegtuig aankomt zie je vanuit de lucht, waar je ook kijkt, enorme krottenwijken. De krotten zijn veelal bedekt met blauwe kleden en lopen helemaal door tot bovenin het heuvelachtige gebied. Niet voor niets bevindt zich hier de grootste krottenwijk van heel Azië met maar liefst 1 miljoen inwoners. Naar schatting woont dan ook zo’n 40% van de stad in een krot. Bizarre cijfers. Zeker wanneer je kijkt naar de rijkdom van dure appartementen, vele autogarages, winkelcentra en billboards voor juwelen.

Nadat het hotel gevonden is en we beseffen dat het hotel ver buiten het centrum ligt besluiten we om naar Film City te gaan, een ‘wijk’ met vele decors voor Bollywood films. Eenmaal daar vraagt een bewaker zonder blikken of blozen 250 euro om een uitzondering van entree voor toeristen te maken. Buiten het feit dat dat natuurlijk al veel te veel geld is om iemand om te kopen, is het hier helemaal bizar. Voor 2,50 euro kun je al prima en uitgebreid dineren. De vele billboards van Bollywood-films verrieden de aanwezigheid van Bollywood wel, maar meer dan dat hebben we ook niet kunnen ontdekken.

De dag erna reizen we af naar de wijken Fort en Colaba. Hierin is de Brits-koloniale stijl terug te vinden. Ieder gebouw doet Europees aan. De bananenkraampjes, straatkoks, etc. zorgen dan ook voor een uniek beeld. Qua gebouwen kun je denken aan Gateway of India, bibliotheken, hooggerechtshof, universiteit en een geweldig treinstation. Het is erg leuk om de Indiase chaos in een Europese context te zien. De dag sluiten we af in Malabar Hills, een rijke buurt in een tuin met uitzicht over Mumbai. Helaas zie je in de tuin vrijwel niets van Mumbai, behalve bij een heel kleine uitsnede in de struiken. Dat mag de pret echter niet drukken, want daar was het zeker indrukwekkend om deze gigantische stad te kunnen bekijken.

In Mumbai werden we ook door iedere taxi-chauffeur opgelicht die ineens een veel hogere prijs vroeg dan afgesproken was, waarbij nog het ergste was dat het hotel tot twee keer toe de kant van de chauffeur koos. Daarnaast is het verkeer in Mumbai een dusdanig probleem dat je altijd lang onderweg bent. De afstand maakt dan maar weinig uit.

Al met al was het alweer een totaal andere wending in dit land en zeker niet te missen.

Advertenties

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s