Uruguay

Schouders ophalend lopend op straat. Dat typeert mijn eerste indruk van Uruguay wel. Nadat ik te laat was met het boeken van de ferry van Buenos Aires naar Colonia del Sacramento – die één uur duurt – was ik verplicht om er dan maar acht uur lang met een nachtbus over te doen, maar dan eerst richting de hoofdstad Montevideo. Het was zondagochtend en Montevideo – waar zo’n 2,5 miljoen mensen wonen – leek net een spookstad.

Heel af en toe zag ik wat mensen lopen in het centrum of oude centrum, beginnend bij een Plaza de Independencia vol met palmbomen en een monument voor een belangrijk persoon voor Uruguay. Op zondag wordt hier net als in veel andere steden een markt gehouden, volgens de hosteleigenaar was dit een beetje een vreemde markt. Het bleek gewoon een grote rommelmarkt te zijn met nóg meer troep dan tijdens de rommelmarkten van Koninginnedag, maar een goed moment om te zien hoe Uruguayanen verschillen van de buren. De stad zelf was leuk om te zien, maar ook vrij kleinschalig. Overal zie je referenties naar Suarez (graffiti, mokken, sleutelhangers, shirts, etc.). Net als in iedere andere stad in Zuid-Amerika tot nu toe worden er demonstraties gehouden voor betere salarissen en worden socialistische partijen aangemoedigd, maar in Montevideo leek dit toch het meest aanwezig te zijn met veel lawaai en scheurende auto’s.

Montevideo kwam pas echt tot leven toen ik langs de stranden ging fietsen. Het leek was alsof hier twee miljoen mensen aan het chillen waren. De boulevard was een constante stroom van mensen en dit zelfs nog na 2,5 uur fietsen.

Het was dan ook een groot contrast om aan te komen in het rustige koloniale dorpje Colonia del Sacramento. In het oude gedeelte zijn alleen nog winkeltjes en restaurants te vinden en deze hebben er beide geen moeite mee om de sfeer wat naar beneden te halen. Sommige straatjes staan vol met parasols en dat is dan toch wel even jammer. Toch blijft Colonia een heel interessant uitstapje voor wanneer je in Buenos Aires verblijft.

Die paar dagen in Uruguay waren niet voldoende om heel goed door te hebben wat er nou precies speelt, maar goed genoeg om eens te zien hoe de hoofdstad eruit ziet en het dorpje dat ik zo vaak voorbij zag komen in reislijstjes van meest pittoreske plaatsen ter wereld.

Advertenties

3 gedachtes over “Uruguay

  1. Het blijft leuk om de verschillen tussen de culturen van diverse landen te lezen. Ga er vooral mee door, met de blogs dan, en hopelijk de volgende keer wel een goede WiFi-verbinding, want zoals je weet, houden wij naast de tekst ook zeker van de selfies!

    Like

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s