Ecuador & Galapagos-eilanden

Ecuador was het laatste land waar Marthe en ik samen zouden reizen en de reis werd afgesloten met een bezoek aan de fantastische Galapagoseilanden.

We maakten kennis met Ecuador, een land dat sinds een paar jaar haar eigen valuta heeft omgewisseld met Amerikaanse Dollars, in een gigantische busterminal X winkelcentrum in Guayaquil. De terminal waar we nog veel vaker geweest zijn. Na de oplichting in Mancora, moesten we direct van Guayaquil in de nacht naar Cuenca. Deze stad wordt door backpackers veel overgeslagen. Erg zonde blijkt, want de stad heeft prachtige gebouwen, is goedkoop en heeft een heel prettige sfeer.

Oud en Nieuw hebben we gevierd in Montañita. Een klein hippiedorpje aan het strand. Buiten O&N zelf viel alles hier tegen. Het strand was zo druk als in populaire Franse en Spaanse badplaatsen, de golven waren niet goed om te bodysurfen en de hippies die dit tot een hippiedorpje maakten, waren helemaal geen hippies. Het waren allemaal nare pretentieuze lui die de hele dag door wiet rookten (ook in de slaapzalen), zich stereotypisch kleedden, totaal ongeïnteresseerd in alles buiten henzelf, en hier vooral heel arrogant over deden. Niets met peace en love enzo. Het feest zelf was wel tof. De ene na de andere game-karakter, Disneyfiguur, superheld of wat dan ook beroemd is werd in de fik gestoken waardoor er grote kampvuren van papiermaché poppen ontstonden. De sfeer op het strand zelf was ook erg relaxed met hier en daar een verdwaalde vuurpijl waarvoor iedereen even moest wegrennen.

Guayaquil zelf was een soort van wannabe-Miami (zoals ik mij Miami voorstel). De boulevards zijn echter verschrikkelijk lelijk en de stad zelf heeft ook bijna niets te bieden. De wijk Las Peñas is dan wel weer heel tof. Twee heuvels, midden in de stad, die volgebouwd staan met gekleurde huisjes en smalle straatjes en een goed uitzicht over deze grote stad. Maarja, de stad beschikt over de hoofdingang voor Galapagos.

Galapagos bestaat uit een groot aantal eilanden waarvan er vier bewoond zijn. Wij sliepen op Santa Cruz, Isabela en San Cristobal. Drie eilanden die compleet van elkaar verschillen, zelfs in de dieren die je er kunt vinden. Het water is overal prachtig blauw, de natuur is prachtig en de dieren zijn totaal niet bang waardoor je heel dichtbij wildlife kunt zien zoals je dat ook bij een documentaire op tv ziet. Wij zagen bijvoorbeeld een ‘blue footed booby’ haar kind voeren met een vis. Of een zeeleeuwkolonie inclusief alle familierelaties zien leven. Of een heel klein vogeltje die gewoon op mijn arm ging lopen toen ik ergens zat. Ze trekken zich niks aan van de mens. Dat voelt heel onnatuurlijk aan, maar is fantastish.

Na het vinden van een goedkoop hostel besloten we eerst maar even informatie te winnen over de duiken die we wilden maken en daarin een keuze te maken. In de buurt van Santa Cruz was onze eerste duik bij Gordon’s Rock. Deze duikstek staat bekend om de vele hamerhaaien die binnen een grote krater rondzwemmen op een meter of 30. De duiken waren supervet! Dat je zo dichtbij (misschien een meter van je vandaan) zulke enorme haaien kunt zien had ik nooit verwacht. Het zicht was prachtig en de krater zelf zag er onderwater ook erg indrukwekkend uit. Haaien kun je ook zien met snorkelen en zelfs een baby-hamerhaai+galapagoshaai tijdens een strandwandeling aan het witte Tortuga Bay. Verder is Santa Cruz bekend van het Darwin onderzoekscentrum. Hier worden de gigantische Galapagos-schildpadden onderzocht en beschermd. Charles Darwin heeft trouwens aan de hand van zijn observaties op Galapagos de evolutietheorie bedacht.

Isabela is een eiland vol met vulkanen, waarvan we de grootste hebben bezocht. Deze vulkaan, Sierra Negra, heeft een krater van 10 kilometer in diagonaal. Dit is zo groot dat je het niet eens zou zien als je de afgekoelde lavastromen niet zou zien. Het toppunt was echter de kleinere parasietvulkaan Volcan Chico. Hier loop je over een prachtig maanlandschap naar de vulkaan met vele kleuren en een tof uitzicht over nog meer lavastromingen. Op Isabela snorkel je verder nog met vele schildpadden, zeeleeuwen, pinguïns, zwemmende leguanen en een heleboel vissen. En het maakt weinig uit waar je erin stapt. Wij sloten Isabela af met het snorkelen bij lavatunnels. Je zwemt hierbij onder bogen van lava door en als je wil kan je door kleine grotten/gaten zwemmen. Ik schatte een gat een beetje verkeerd in en stootte hierbij hard mijn hoofd tegen het puntige lava, waarna ik wat steentjes eruit moest krabben. Bij deze tunnels zie je veel papegaaivissen, een tweetal zeepaardjes, maar nog veel belangrijk veel ‘white tip sharks’. Ze liggen stil of je zwemt erachter aan. Heel erg vet.

Het laatste eiland was San Cristobal. Na een boottocht te hebben overleefd waar de helft van de passagiers aan het overgeven was kwamen we aan in de hoofdstad van de eilanden. Op dit eiland zijn we op zoek gegaan naar een frigate-vogel met zijn mooie rode opgeblazen nek en zeeleeuwkolonies. De zeeleeuwen zijn niet te missen, want ze zitten echt overal. In de avond komen ze zelfs allemaal bijeen aan het strand om te slapen, over elkaar heen te klimmen en veel lawaai te maken. Het ziet er hilarisch uit. San Cristobal sloten we af met duiken (ik) en snorkelen (Marthe) bij Kicker’s rock). De steen ziet er zelf al geweldig uit, maar de duik was nóg toffer. Hier zie je tientallen Galapagos-haaien, een hamerhaai, wat enorme roggen en veel schildpadden. Alsof dat nog niet genoeg is, zit hier ergens een school vissen verstopt van tientallen meters lang, allemaal tegen elkaar aan gedrukt. Wanneer je in de school zit, is het waar je ook kijkt zwart van de vis. Het leuke is wel dat wanneer je een beweging maakt, de vissen precies met die beweging meegaan en een paar centimeter van je lichaam verwijderd blijven. Toffe ervaring! Als toppunt kwam er een zeeleeuw de rust verstoren door in de school te gaan jagen. Telkens werd er een cirkeltje gevormd waar de zeeleeuw dan doorheen vloog. Natuur op z’n best. Gelukkig heb ik hier een heel tof GoPro filmpje van, die ik later nog wel eens upload. Je kunt gerust zeggen dat Galapagos echt een stukje paradijs op Aarde is.

Na Galapagos bezochten we nog Quito en Otavalo. Quito heeft een leuke historische stad, ligt dichtbij vulkaan Cotopaxi én is het middelpunt van de wereld. Nadat we de vulkaan Cotopaxi helaas door de wolken niet hebben gezien, keerden we weer terug naar Quito om de dag erna naar Otavalo te gaan en afscheid te nemen van Marthe. Otavalo staat bekend om zijn dierenmarkt waar dierenmishandeling de norm is. Na twee maanden reizen hebben Marthe en ik een speciale band opgebouwd en dat maakte het afscheid ook heel moeilijk. Gelukkig weten we beide dat we elkaar wel weer gaan zien in Nederland, maar de eerste dagen alleen reizen waren wel weer enorm wennen.

2015/02/img_0443.jpg

2015/02/img_0441.jpg

2015/02/img_0442.jpg

2015/02/img_0444.jpg

2015/02/img_0440.jpg

2015/02/img_0426.jpg

2015/02/img_0439.jpg

2015/02/img_0425.jpg

2015/02/img_0424.jpg

2015/02/img_0423.jpg

2015/02/img_0434.jpg

2015/02/img_0432.jpg

2015/02/img_0428.jpg

2015/02/img_0433.jpg

2015/02/img_0421.jpg

2015/02/img_0431.jpg

2015/02/img_0429.jpg

2015/02/img_0430.jpg

2015/02/img_0521.jpg

2015/02/img_0522.jpg

2015/02/img_0526.jpg

2015/02/img_0523.jpg

2015/02/img_0525.jpg

2015/02/img_0524.jpg

2015/02/img_0527.jpg

2015/02/img_0529.jpg

2015/02/img_0528.jpg

2015/02/img_0530.jpg

2015/02/img_0546.jpg

2015/02/img_0545.jpg

2015/02/img_0544.jpg

Advertenties

7 gedachtes over “Ecuador & Galapagos-eilanden

  1. Je foto’s zouden zomaar in de national geographic kunnen Jef, echt niet normaal. Het lijkt bijna onwerkelijk haha! Zo gaaf wat je allemaal meemaakt. Mooie blog weer! Leuk om over al die dieren te lezen, had ik ook prachtig gevonden. Ciaoooo bro!

    Like

  2. Jef, ik ga gezien de foto’s toch maar onze reisplannen aanpassen. Wat een mooie fauna op de Galapagos eilanden. Moet alleen nog wel duikles krijgen van ‘dive master’ Jef!

    Like

Reageren!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s